Forskellen i pris gør sig gældende på regionalt, nationalt og internationalt niveau. Der er forskel på at bygge i centrum af København eller i Vestjylland.
Selvsagt har kvaliteten og sammensætningen af slutproduktet en væsentlig indflydelse på prisen. Man skal være varsom med at sammenligne bygninger 1:1 på baggrund af f.eks. samlede antal kvadratmeter og overordnede primære funktion (kontor, auditorier, laboratorier, etc.). En metode vi i CK&CO benytter og af, er f.eks. m2priser™. Her splittes licitationspriser ud på funktionernes kvadratmeter i bygningen, hvilket giver bedre indsigt i hvad det koster at bygge 1 kvadratmeter teknikrum, kontor, laboratorie osv.
Er projektet f.eks. underlagt en stram tidsplan influeres prisen på baggrund af mængden af arbejde uden for normal arbejdstid (weekend- og overarbejde).
Kan komme til udtryk i mange former. Eksempelvis kan et manglende udbud af et materiale på et bestemt tidspunkt have ført til en kortvarig stigning i pris, der muligvis ikke er repræsentativ for en længerevarende tendens.
Når anlægsprojekter estimeres, så vurderes det som oftest hvad det vil koste, hvis projektet startede ’nu-og-her’. Indekseringen af udbudspriserne er et udtryk for prisudviklingen i tiden fra anlægsprojektet estimeres til projektet går i jorden.
I modsætning indeksering af udbudspriserne er dette et udtryk for indeksering af de omkostninger der er afholdt af entreprenøren i form af ændringer i løn, konstruktions- og materialepriser, samt overheads.
Ovenstående er en short list af de faktorer du skal være opmærksom på når du benytter dig af historiske data til at estimere prisen på dit anlægsprojekt.